34/2024 Voimanosto -Päätöksen sääntöjen vastaisuus

URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNTA                              PÄÄTÖS                                     
Nro 34/2024
26.11.2024                              
Diaarinro 34/2024

 

RATKAISU, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA 

Suomen Voimanostoliitto ry:n päätös 16.11.2024 koskien ryhmäjakoa 6. – 8.12.2024 käytävään klassisen voimanoston avoimen luokan SM-kilpailuun


ASIA
Päätöksen sääntöjen vastaisuus

 

MUUTOKSENHAKIJA
A

 

KUULTAVA
Suomen Voimanostoliitto ry                       

 

VALITUKSEN KOHTEENA OLEVA PÄÄTÖS
Suomen Voimanostoliitto ry (jäljempänä Voimanostoliitto tai liitto) on 16.11.2024 julkistanut ryhmäjaon klassisen voimanoston Hämeenlinnassa 6.– 8.12.2024 pidettävään SM-kilpailuun. A on ryhmäjaossa sijoitettu sarjassa N63 (naiset alle 63 kg) B-ryhmään.

 

VALITUS PERUSTEINEEN
A on vaatinut, että yllä mainittu päätös kumotaan siltä osin kuin hänet on asetettu nostamaan B-ryhmään ja että päätöstä oikaistaan siten, että hänet asetetaan nostamaan A-ryhmässä hänen kilpailua varten tekemänsä tuloksen perusteella. A on lisäksi vaatinut, että Voimanostoliitto korvaa hänelle valituksen tekemisestä aiheutuneet lautakuntakulut eli 300 euron valitusmaksun.

Voimanostoliiton alaisiin SM-kilpailuihin tulee tehdä tulosrajan ylittävä tulos tuloksentekoaikana. A on tuloksentekoajan puitteissa eli 8.6.2024 Helsingissä pidetyissä kilpailuissa tehnyt tarvittavan tuloksen 372,5 kg sarjassa N69kg (naiset alle 69 kg). Hän on ilmoittautunut SM-kilpailuihin sarjaan N63 kg. Tosiasiassa nostettujen kilojen perusteella hän on sarjassaan tällä hetkellä neljäntenä, ja hänen tulisi tämän perusteella nostaa A-ryhmässä. 16.11.2024 tehdyssä ryhmäjaossa hänet on kuitenkin laitettu B-ryhmään ja hänen tuloksekseen on merkitty 225 kg sen vuoksi, että yllä kerrottu parempi tulos oli tehty ylempään painoluokkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että A ei pysty taktikoimaan korotuksia, mikäli sauma mitaliin aukeaa, koska hän nostaa A-ryhmää aikaisemmin nostavassa B-ryhmässä. Painoluokan vaihtaminen sekä korotusten taktikoiminen on sallittua. 

Voimassa olevat Voimanostoliiton säännöt eivät mainitse, että eri painoluokkaan tehty tulos muutettaisiin 225 kg tulokseksi SM-kilpailuissa tai että tulostasonsa puolesta A-ryhmään kuuluva nostaja voitaisiin pudottaa B-ryhmään.  Voimanostoliiton mukaan päätös perustuu sääntöjen otsikon ”Painoluokat” alla olevaan kohtaan 7. Mainitun kohdan mukaan nostajaa rankaistaan kansainvälisiin kilpailuihin ilmoittautuessaan siitä, jos hän on nostanut parhaan tuloksensa toiseen painoluokkaan kuin missä hän aikoo kansainvälisissä kilpailuissa kilpailla. Säännön kuvaama prosessi ei kuitenkaan sovellu lainkaan SM-kilpailuihin. Säännön ensimmäisessä lauseessa kerrotaan, että maan on ilmoitettava joukkueensa kokoonpano, mukaan lukien jokaisen nostajan paras tulos, joka on saavutettu kansallisessa tai kansainvälisessä kilpailussa. Jo tämä kohta rajaa säännön soveltamisalasta pois SM-kilpailut ja muut kansalliset kilpailut. Sääntö koskee selvästi vain tilannetta, jossa maajoukkue ilmoitetaan kansainvälisiin kilpailuihin. 

SM-kilpailuihin ilmoittautumisprosessi poikkeaa edellä kuvatun säännön mukaisesta prosessista. Sen sijaan, että maa (Suomi) ilmoittaisi SM-kilpailuihin joukkueensa, nostajien ilmoittaminen SM-kilpailuihin on seurojen vastuulla. Yleensä viimeinen ilmoittautumispäivä on ollut 3 viikkoa ennen kilpailua. SM-kilpailuihin ei ole ennakkoilmoittautumista, toisin kuin säännössä kuvattuun kansainvälisiin kilpailuihin. Kyseinen kuvattu prosessi mainitsee myös ”varanostajaksi valitut”, mutta SM-kilpailuissa ei ole varanostajia. Näin ollen on ilmeistä, että prosessi, jolla nostaja ilmoitetaan SM–kilpailuihin, on täysin toisenlainen kuin silloin, kun nostaja ilmoitetaan kansainvälisiin kilpailuihin. Säännössä mainitaan myös, että ”Nostajan tulokseksi voidaan ilmoittaa edellisen vuoden vastaavassa kansainvälisessä mestaruuskilpailussa samassa painoluokassa tehty tulos.” SM-kilpailuihin tulokseksi kelpaa missä tahansa liiton (kansainvälisen tai Voimanostoliiton) alla tehty tulos.

Sääntöihin ei myöskään ole tarkennettu esimerkiksi sitä, että sanalla ”kansainvälinen” olisi jokin lisämerkitys tai että se esimerkiksi viittaisi tietyissä tilanteissa myös kansallisiin ja/tai SM-kilpailuihin.  Voimanostoliitto on lisäksi antanut tietyistä yksityiskohdista kansalliseen kontekstiin soveltuvia tarkentavia ohjeita (OHJE IPF:n teknisten sääntöjen tulkitsemisesta kansallisia kilpailuja järjestettäessä), mutta kyseisestä säännöstä ei myöskään tällaista ohjetta ole annettu.

Sääntöjen suomenkielistä versiota normihierarkialtaan korkeammalla olevan englanninkielisten version mukaan ne nostajat, joilla ei ole tulosta säännön alussa mainituista kilpailuista, sijoitetaan ensimmäiseen (B-ryhmään), mikäli painoluokka jaetaan kahtia (“Nominated lifters without results from any of the above Championships will be ranked in the first group to lift if his/her bodyweight category will be split into groups.”). Mikäli sääntö soveltuisikin SM-kilpailuihin, ryhmäjako on silti virheellinen, koska englanninkielisen version mukaan nostaja laitetaan automaattisesti B-ryhmään vain silloin, kun hänen tulostaan ei ole lainkaan ilmoitettu.

Yllä mainittu sääntö on ollut samanlaisena voimassa jo vuosia eikä sitä ole koskaan aikaisemmin sovellettu SM-kilpailuissa. Voimanostoliitto ei myöskään ole tehnyt tiedonantoa siitä, että ryhmäjaon osalta aletaan toimimaan eri tavalla kuin aiemmin. Tämä on urheilijoiden oikeusturvan kannalta äärimmäisen huolestuttavaa huomioiden, että kyseinen sääntö on kirjoitettu selkeästi vain kansainväliseen kontekstiin.

 

VASTAUS PERUSTEINEEN

Voimanostoliitto on vastauksessaan vaatinut, että valitus hylätään.

Voimanostoliitolla on ollut hyvin pitkään suomalaiskansallisena käytäntönä, että nostajan on tullut tehdä tulosraja avoimen klassisen voimanoston SM-kisoihin tuloksentekoaikana, joka on määritelty alkavaksi lähtökohtaisesti edellisen vuoden SM-kisojen jälkeisenä maanantaina ja päättyväksi, kun ilmoittautuminen SM-kisoihin päättyy (21 vuorokautta). Tulosrajan tekovaatimuksesta on säädetty liiton vuosittaisessa toimintasuunnitelmassa kohdassa 3.15. Tulosrajaksi painoluokkaan, missä nostaja kilpailee, on hyväksytty alemmassa painoluokassa tehty tulos, jos se on ollut vähintään ylemmän painoluokan suuruinen. Myös ylemmässä painoluokassa tehty tulos on hyväksytty osallistumisoikeudeksi alempaan painoluokkaan. Tällä on haluttu turvata se, että nostajat kilpailevat myös kansallisissa kilpailuissa eikä pelkästään vuosittain SM-kilpailuissa. Tämä on nähty lajin ja ennen kaikkea nostajien omaksi eduksi, jotta seurojen järjestämissä kilpailuissa on nostajia ja seuroilla näin mielekästä järjestää kilpailutoimintaa. Tuloksentekoajasta on ilmoitettu kilpailukutsussa.

Viime vuosina klassisen voimanoston suosion myötä harrastajamäärät erityisesti klassisessa voimanostossa ovat kasvaneet huomattavasti. Tämä on johtanut siihen, että etenkin avoimen luokan ja junioreiden SM-kisoissa nostajia on enemmän kuin 14, joka Voimanoston teknisissä kilpailusäännöissä on määrätty nostoryhmän enimmäiskooksi. Jos painoluokassa on enemmän kuin 14 nostajaa, nostoryhmä on jaettava kahteen. Mestaruuskilpailuissa näistä käytetään nimitystä A- ja B-ryhmä (joskus jopa C-ryhmä).  Näistä B-ryhmä nostaa ensin ja sitten A-ryhmä, koska A-ryhmässä ovat tilastotulokseltaan parhaat nostajat. Seuraavaksi parhaat ovat B-ryhmässä ja heikoimman tilastotuloksen tehneet C-ryhmässä. A-ryhmässä on oltava vähintään kahdeksan nostajaa (tekniset säännöt s. 34).

Jaettaessa samassa painoluokassa kilpailevia nostajia A-, B- ja C-ryhmiin tilastotulokseksi lasketaan tulos, jonka nostaja on tehnyt siihen painoluokkaan, johon hänet on ilmoitettu kilpailemaan ilmoittautumisen päättymistä edeltävän 12 kuukauden ajanjaksona (tekniset voimanostosäännöt s. 5–6). Tämä on ainoa reilu tapa jakaa samassa painoluokassa nostavia nostajia parhaiden nostajien A-ryhmään ja heikomman tuloksen tehneitä B- ja edelleen C-ryhmään. Jos hyväksyttäisiin ylemmässä painoluokassa tehty tulos vertailuun, saisi nostaja siitä epäreilua etua verrattuna kanssakilpailijoihinsa, jotka ovat tehneet tuloksen mainitun säännön mukaan.  Vastaavasta painoluokasta puuttuva tulos tehdään kansainvälisesti kirjaamalla painoluokasta puuttuva tulos 25 kg–25 kg–25 kg = 75 kg.

Vaikka sääntö on kirjoitettu alun perin kansainvälisiä mestaruuskilpailuita varten, tulee sitä ja sen periaatetta soveltaa myös SM-kisoissa, jotta urheilijat tulevat sijoitetuiksi painoluokkansa eri nostoryhmiin tasapuolisesti ilman, että kukaan saisi hänelle kuulumatonta etua tästä. Lisäksi tulee huomioida se, että liitto on toimintasäännöissään sitoutunut noudattamaan Kansainvälisen voimanostoliiton sääntöjä, tässä tapauksessa voimanoston teknisiä sääntöjä.

Mainittu sääntökohta on hyvin vanha. Sen soveltaminen on tullut tarpeeseen vasta viimevuosina niin SM-kisoissa kuin kansainvälisissäkin kisoissa nimenomaan klassisen voimanoston räjähdysmäisen suosion kasvun myötä, kun nostajien jakaminen ryhmiin on tullut tarpeelliseksi.

Niin kansainvälisesti kuin SM-tasollakin on aikaisemmin luotettu nostajille ilmoitettuihin tilastotuloksiin eikä niitä ole juuri tarkistettu. Tähän herättiin ensin Euroopan voimanostoliitossa (EPF) ja sen jälkeen Kansainvälisessä voimanostoliitossa (IPF), kun havaittiin, jos ei tarkoituksellista vilppiä, vähintäänkin tietämättömyyttä säännön merkityksestä. Tämä vuoksi niin kansainvälisellä tasolla kuin Suomessakin kaikkien painoluokkien tulokset tarkistetaan nykyään tilastojärjestelmästä, jotta ne voidaan todeta tehdyksi säädettynä aikana (12 kk ennen ilmoittautumisen päättymistä) ja siihen painoluokkaan, missä nostaja mestaruuskilpailuissa kilpailee. Kyse ei siten ole A:n väittämästä toimintakäytännön muutoksesta vaan siitä, että säännön noudattamista valvotaan nykyään tehostetusti ja tasapuolisesti kaikkien nostajien osalta.

Liitto on ilmoittanut ryhmiin jakamisen kriteeristä eli edellä mainittujen voimanoston teknisten sääntöjen soveltamisesta lajin SM-kilpailuissa liiton kotisivuilla

julkaistussa Liitto tiedottaa 6/2023 tiedotteessa, joka on julkaistu 22.11.2023. 

A:n vaatimus lautakuntakulujensa korvaamisesta on perusteeton, koska valituksen menestyessä hänellä on oikeus valitusmaksun palauttamiseen.

 

VASTASELITYS

A on antanut vastaselityksen asiassa.

Voimanostoliiton väite, jonka mukaan tulos tulee olla tehtynä siihen painoluokkaan, johon nostaja on ilmoitettu kilpailemaan, ei perustu sääntöihin. Säännöt mainitsevat

ainoastaan nostajan tuloksentekoaikana tekemän parhaan tuloksen ilmoittamisen. Painoluokkaa vaihtava nostaja ei saa epäreilua etua verrattuna kanssakilpailijoihin,

kun hän saa nostaa tuloksella, joka täyttää tuloksentekovaatimukset (tulosrajan ylittävä tulos, joka on tehty tuloksentekoaikana).

A on nostanut tuloksensa 372,5 kg kehonpainolla 65,48, mikä tarkoittaa 79.55 pistettä. Nykyisellä ryhmäjaolla alin tulos, jolla nostaja sijoitetaan A-ryhmään nostamaan on 332,5 kg, joka tarkoitta 73.28 pistettä. Kyseessä on siis yli 6 pistettä pienempi tulos kuin A:lla. Jos pisteet laskee niin, että nostajan paino on tasan 63 kg, lähimmäksi 79.55 pistettä pääsee tuloksella 362,5 kg. Näin ollen jopa pistevertailun perusteella tehdyn tulosvertailun mukaan A:n tulos on 30 kg korkeampi kuin tämän hetken A-ryhmän matalin tulos. Nyt tehdyllä ryhmäjaolla huomattavasti pienemmällä tuloksella A-ryhmään päässeet urheilijat saavat epäreilun kilpailuedun, sillä he pystyvät tarvittaessa taktikoimaan viimeisten nostojensa korotuksia A-ryhmässä, kun A on itse jo kilpailunsa B-ryhmässä nostanut.

Voimanostoliitto vetoaa vastineessaan 22.11.2023 julkaistuun tiedotteeseen, jossa SM-kilpailujen ryhmäjakoasiasta on ilmoitettu. Kyseinen tiedote on annettu yli vuosi sitten ja vanhentunut. Sekä Voimanoston tekniset säännöt että liiton toimintasuunnitelma on molemmat päivitetty tämän tiedotteen antamisen jälkeen ja molemmat ovat astuneet voimaan 1.1.2024. Liitto ei myöskään ollut maininnut tiedotetta A:n tiedustellessa ensimmäisen kerran säännön alkuperää.

Voimanoston teknisistä säännöistä SM-kilpailuihin soveltuvaa sääntöä ei löydy. Toimintasuunnitelman kohtaan 3.2 on kirjattu kiistanalaisen säännön ajatusta Suomen kontekstiin, mutta edes kyseisessä kirjauksessa ei ole mainittu, että jos nostaja on ilmoitettu eri painoluokkaan kuin mihin hän on tehnyt tuloksen, hänen tuloksensa pudotetaan rankingin hännille ja hänet sijoitetaan ensimmäiseen ryhmään (B-ryhmään). Tämäkin puoltaa sitä, että relevantti tulos tulee olla tehtynä mihin tahansa painoluokkaan. Myöskään Voimanostoliiton verkkosivuilla SM-tulosrajat -kohdassa ei ole mainintaa liiton väittämästä säännöstä. 

Urheilijan pitää pystyä luottamaan siihen, että säännöt ja toimintasuunnitelma ovat ajan tasalla ja että niistä löytyy kokonaisuudessaan se, mitä kilpailuissa noudatetaan. Ei voida olettaa, että urheilija käy läpi kaikki Voimanostoliiton tiedotearkistot ja kasaa sieltä palasia siitä, mikä käytäntö pätee, jos säännöissä asiaa ei käsitellä. Jos Voimanostoliitto tai kansainvälinen lajiliitto (IPF) haluaa nyt puheena olevan kaltaisen säännön noudatettavaksi, on heidän velvollisuutensa päivittää säännöt, kommunikoida asiasta urheilijoille, valmentajille ja relevanteille sidosryhmille, sekä kertoa, koska sääntö astuu voimaan sekä määrittää mahdollinen siirtymäaika.  

Perustetta sille, että nostajan tulos pudotetaan nimenomaan 75 kg:ksi ei säännöissä myöskään ole. Voimanostoliiton omakin käytäntö on tässä epäjohdonmukaista. Ensimmäisessä listassa A:n tuloksena oli 225 kg ja asia selitettiin niin, että tulokseksi oli merkitty 75–75–75. Muutamaa päivää myöhemmin Voimanostoliitto muutti näkemystään ja tulokseksi tuli 25–25–25 = 75 kg. Alkuperäisessä vuoden 2024 SM-kilpailujen osallistujalistassa oli nostajien tuloksia merkitty myös todella epäjohdonmukaisesti kiistanalaista sääntöä noudattaen. A:n tulos oli pienennetty, mutta samassa sarjassa toinen niin ikään tuloksensa ylemmässä sarjassa nostanut sai alkuperäisellä listalla nostaa oikealla tuloksellaan. Asiaa olisi tuskin edes huomattu, ellei A olisi tiedustellut asiasta. 

 

OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN RATKAISU

Perustelut

Tausta ja kysymyksenasettelu

Helsingin Atleettiklubi ry on ilmoittanut A:n 6.–8.12.2024 pidettäviin klassisen voimanoston avoimen ikäluokan Suomen mestaruuskilpailuihin naisten painoluokkaan 63 kg. A oli ilmoitettu mainittuun painoluokkaan 372,5 kg tuloksella, jonka hän oli nostanut 8.6.2024 Helsingissä pidetyissä kilpailuissa naisten painoluokassa 69 kg. A:n tulokseksi on kuitenkin mainittujen SM-kilpailujen 16.11.2024 tehdyssä ryhmäjaossa merkitty 225 kg (sittemmin korjattu tulokseksi 75 kg) ja hänet on sen perusteella sijoitettu ensimmäisenä nostavaan niin sanottuun B-ryhmään. A on katsonut, että hän kuuluisi tuloksensa perusteella parhaiden nostajien A-ryhmään.

Oikeusturvalautakunnassa on arvioitavana kysymys siitä, onko Voimanostoliiton päätös, jonka mukaan A nostaa 6.–8.12.2024 pidettävissä SM-kilpailuissa niin kutsutussa B-ryhmässä, Voimanostoliiton sääntöjen vastainen siten, että sitä ei voida käsillä olevassa tapauksessa soveltaa.

 

Asiaan liittyvät sääntömääräykset ja muu esitetty selvitys 

Suomen Voimanostoliitto ry:n sääntöjen 2 c kohdan mukaan liiton tarkoituksena on: Noudattaa Kansainvälisen Voimanostoliiton (IPF) kansainvälisiä sääntöjä.

 

Voimanoston tekniset säännöt ja IPF:n sääntökirja

Suomen Voimanostoliiton 1.1.2024 voimassa olevat voimanoston tekniset säännöt pohjautuvat kansainvälisen voimanostoliiton teknisiin sääntöihin. Mainittujen teknisten sääntöjen kohdan ”Voimanoston yleiset säännöt” kohdassa 1 d todetaan, että säännöt koskevat kaiken tasoisia kilpailuja.

Otsikon ”Painoluokat” alla olevassa kohdassa 7 (s. 5–6) todetaan seuraavaa:

Kunkin maan on ilmoitettava joukkueensa kokoonpano: jokaisen nostajan nimi, painoluokka ja paras tulos, jonka kukin nostaja on saavuttanut kansallisessa tai kansainvälisessä mestaruuskilpailussa edeltäneen kahdentoista (12) kuukauden aikana. 

Nostajan tulokseksi voidaan ilmoittaa edellisen vuoden vastaavassa kansainvälisessä mestaruuskilpailussa samassa painoluokassa tehty tulos. Päivämäärä ja kilpailun nimi, jossa paras tulos on saavutettu, on myös mainittava. Nämä yksityiskohdat on ilmoitettava IPF:n tai alueellisen liiton mestaruuskilpailusihteerille ja myös kilpailun johtajalle viimeistään 60 päivää ennen mestaruuskilpailua tehtävässä ennakkoilmoittautumisessa. Lopullinen ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 21 päivää ennen mestaruuskilpailua ja joukkuevalinta on tehtävä yllä mainitussa ennakkoilmoittautumisessa ilmoitettujen nostajien joukosta. Tämä sisältää myös varanostajaksi ilmoitetut. Kunkin nostajan painoluokka on ilmoitettava lopullisessa ilmoittautumisessa. Painoluokan muuttaminen ei ole sallittu tämän jälkeen. Nostaja, jolle ei ole ilmoitettu yllä mainitussa kilpailussa saavutettua tulosta, sijoitetaan kilpailemaan ensimmäisessä ryhmässä, jos hänen painoluokkansa jaetaan ryhmiin. Minkä tahansa tässä kappaleessa mainitun vaatimuksen noudattamatta jättäminen voi johtaa joukkueen sulkemiseen kilpailusta. Kansallinen liitto ei voi ilmoittaa nostajalle tulosta dopingin vuoksi langetetun urheilun toimintakiellon ajalta.

 

Mainittu kohta 7 kuuluu IPF:n sääntökirjan (s. 6) mukaan seuraavasti:

Each Nation must submit a team roster giving the name of each lifter and his/her body weight category. Best totals from National or International Championships during the previous 12 months shall be stated.

This may include his/her result achieved at last year’s International Championships in the same bodyweight category. The date and title of the competition in which the total was achieved must also be stated. These details must be submitted to the Championship Secretary of the IPF or of the Region and also to the Meet Director at least 60 days before the date of the Championships on the preliminary nomination. Final selection, submitted not later than 21 days before the date of the championship, must be made from those nominated 60 days before the date of the Championships. This includes reserve or alternate lifters. At this point in time each lifter must nominate the bodyweight category in which they wish to lift in these Championships. After the final selection (final nomination) no changes in the weight category in which the lifter is nominated will be allowed. Nominated lifters without results from any of the above Championships will be ranked in the first group to lift if his/her bodyweight category will be split into groups. Failure to comply with any of these requirements may result in disqualification of the offending team. A lifter cannot produce a qualifying total via his national federation for entry to World, International or Regional Championships while he is under suspension by the IPF or Region.

 

Teknisten sääntöjen kohdassa ”Punnitus” kohdassa 7 (s. 34) todetaan seuraavaa:

Nostaja voi ottaa osaa vain sen sarjan punnitukseen, johon hänet on ilmoitettu viimeistään 21 päivää ennen kilpailua.  Siinä tapauksessa, että painoluokka jaetaan ryhmiin, voivat B ja C-ryhmä nostaa aikaisemmin, erillään A-ryhmästä. A-ryhmässä on oltava vähintään 8 (kahdeksan) ja enintään 14 (neljätoista) nostajaa silloin, kun ryhmät nostavat tällä tavoin eri aikaan.

 

Teknisten sääntöjen kohdan ”Kilpailujärjestys” (b) kohdassa (s. 34) on todettu seuraavaa:

Kun 10 nostajaa tai enemmän kilpailee samassa erässä, voidaan nostajat jakaa nostajamäärältään mahdollisimman samansuuruisiin ryhmiin. Nostajat täytyy kuitenkin jakaa ryhmiin, jos samassa erässä on nostajia 15 tai enemmän. Erä voidaan muodostaa yhdestä painoluokasta tai mistä tahansa painoluokkien yhdistelmästä. Poikkeus: Penkkipunnerruskilpailussa saa yhdessä ryhmässä olla enintään 20 nostajaa. 

 

Ryhmäjaosta päätetään tutkimalla nostajien parhaat yhteistulokset, jotka on saavutettu edeltäneen 12 kuukauden aikana joko kansallisella tai kansainvälisellä tasolla. Pienimmän yhteistuloksen tehneet nostajat sijoitetaan ensimmäiseen ryhmään, ja seuraavaan/seuraaviin ryhmiin sijoitetaan suuremman yhteistuloksen tehneet nostajat yhteistuloksen mukaisessa järjestyksessä. Jos nostaja ei ole antanut yhteistulosta edeltäneen 12 kuukauden ajalta, silloin hän tulee automaattisesti sijoitetuksi ensimmäiseen ryhmään.

 

Voimanostoliiton vuoden 2024 toimintasuunnitelman kohdan 3.2 mukaan SM-kilpailuihin ilmoittautuminen päättyy 21 vuorokautta ennen kilpailua. Kaikilla nostajilla on ilmoittauduttaessa oltava tulos/tulosraja tehtynä. Samassa SM-kilpailutapahtumassa nostaja voi osallistua oman ikäluokan ja avoimen kilpailuihin, jos se, kilpailun aikataulu huomioiden on mahdollista. Sub-juniorit voivat osallistua junioreiden sarjaan. Tällöin nostajasta tulee maksaa osallistumismaksu kuhunkin ikäluokkaan. Yhdellä kilpailunostolla ei voi kuitenkaan osallistua kahteen joko samana tai eri päivänä järjestettävään kilpailuun. Kaikki ilmoittautumiset SM-kilpailuihin on tehtävä kisakutsussa mainittuun liiton sähköiseen tai muuhun osoitteeseen kilpailukutsussa mainittuun määräpäivään mennessä. Vain liiton jäsenseuran kautta tulevat ilmoittautumiset hyväksytään. Jäsenseura vastaa siitä, että ilmoittautuminen on perillä ajoissa liiton sähköisessä järjestelmässä.

Toimintasuunnitelman kohdassa 3.15 määritellään tulosrajat vuoden 2024 klassisen voimanoston SM-kisoihin (naisten 63 kg sarjassa 310 kg). Voidakseen kilpailla ylemmässä sarjassa on tehdyn tuloksen oltava vähintään ko. sarjan tulosrajan suuruinen.

 

Voimanostoliiton verkkosivuilla kohdassa ”Kilpailut” on SM-kilpailujen osalta todettu seuraavaa:

 

SM-kilpailuihin ilmoittautuminen

SM-kilpailuihin ilmoittautuminen päättyy 21 vuorokautta ennen kilpailua.

Kaikilla nostajilla on ilmoittauduttaessa oltava tulos/tulosraja tehtynä.

 Kaikki ilmoittautumiset SM-kilpailuihin on tehtävä kisakutsussa mainittuun liiton sähköiseen tai muuhun osoitteeseen kilpailukutsussa mainittuun määräpäivään mennessä.

Vain liiton jäsenseuran kautta tulevat ilmoittautumiset hyväksytään. Jäsenseura vastaa siitä, että ilmoittautuminen on tehty oikein ja että se on perillä ajoissa liiton sähköisessä järjestelmässä.

 

Tulosrajat voimanoston ja penkkipunnerruksen SM-kilpailuihin

Masters sekä 14 v. ja 18 v. nuorten ikäluokissakilpaileville ei ole SM-tulosrajoja. Heillä on kuitenkin oltava tulosrajantekoaikana virallisessa klassisessa kilpailussa tehty tulos, joka on ilmoitettava SM-kisailmoittautumisessa. Voidakseen kilpailla ylemmässä sarjassa on tehdyn tuloksen oltava vähintään ko. sarjan tulosrajan suuruinen.

Tulosrajat varuste SM-kilpailuihin jätetään edelleen pois vuoden 2024 osalta. Varustekilpailuissa kilpailevilla on kuitenkin oltava tulosrajantekoaikana virallisessa kilpailussa (klassinen tai varuste) tehty tulos, joka on ilmoitettava SM-kisailmoittautumisessa.

 

Taulukon mukaan klassisen voimanoston sarjassa N63 tulosraja on 310 kg.

Klassisen voimanoston 6.-8.12.2024 pidettäviä SM-kilpailuja koskevassa kilpailukutsussa määritellään SM-kilpailun tulosrajat ja tuloksen tekoaika. Kutsun mukaan nostajan on tullut tehdä klassisen voimanoston kilpailuissa tulos (naisten 63 kg sarjassa 310 kg) ajalla 20.11.2023 – 15.11.2024.

Liitto on 22.11.2023 verkkosivuillaan julkaissut ”Ajankohtaista” osiossa tiedotteen ”Liitto tiedottaa 6/2023”, jossa on todettu seuraavaa:

Tuloksen ilmoittaminen SM-kisailmoittautumisen yhteydessä ja sen vaikutus mahdollisiin A- ja B-ryhmäjakoihin

Ilmoittautuneet nostajat laitetaan järjestykseen sen mukaan, minkä tuloksen he ovat tuloksentekoaikana tehneet sarjaan, missä kilpailevat. Jos nostaja on kilpaillut muussa painoluokassa kuin mihin hän SM-kilpailuissa ilmoittautuu, niin hän saa tulokset 25/25/25 eli yhteistulos on siten 75 kg. Tällä voi siten olla vaikutusta siihen kilpaileeko hän A- vai B-ryhmässä.

Jos nostajilla on sama yhteistulos, niin keskinäinen järjestys määräyty IPF GL pisteillä.

Tulosrajaan tällä ei ole vaikutusta. Tulosraja SM-kisaan on edelleen voimassa. Nostajan tulee tehdä liiton toimintasuunnitelmassa ilmoitettu tulosraja. Jos hän on kilpaillut muussa kuin siinä painoluokassa, missä hän nostaa SM-kisassa on hänen tullut tehdä ko. painoluokan mukainen tulosraja. Toinen asia on se, miten edellä kerrotulla tavalla nostajien keskinäinen järjestys kussakin painoluokassa määräytyy, kun heidät jaetaan A- ja B-ryhmiin.

Painoluokka voidaan jakaa kahteen ryhmään, kun nostajien on 10 tai enemmän. Jos nostajia on 15 tai enemmän tulee painoluokka jakaa kahteen tai useampaan ryhmään, jotta em. rajat eivät ylity.


A on valituksensa liitteenä toimittanut oikeusturvalautakunnalle Voimanostoliiton ja hänen välisiä sähköpostikeskusteluja.

Sähköpostiviestissä 16.11.2024 klo 12.29 Voimanostoliiton edustaja kirjoittaa A:lle seuraavaa:
Lisätiedoissa mainitsit, että tulos on tehty ylemmässä sarjassa kuin mihin ilmoittauduit. Näin ollen sarjasi on 757575, 25.

Sähköpostiviestissä 16.11.2024 klo 14.00 Voimanostoliiton edustaja kirjoittaa A:lle seuraavasti:
Kun et ole kilpaillut painoluokassa, mihin sinut on nyt ilmoitettu, niin tulokseksi merkitään 25–25–25 = 75 kg. Tämä on kansainvälinen käytäntö. Tämä riippumatta siitä onko tulos tehty ylempään tai alempaan sarjaan. Tekniset säännöt on kirjoitettu nostajien jakamiseksi A- ja B-ryhmään kansainvälisissä kisoissa. Nostajien tasapuolinen kohtelu edellyttää, että sovellamme sääntöä samalla tavoin myös SM-kisoissa.

Sähköpostiviestissä 16.11.2024 klo 18.59 Voimanostoliiton edustaja kirjoittaa, että puheena oleva sääntö on ollut Voimanoston teknisissä säännöissä hyvin pitkään. Säännössä on kuvattu se, millä perusteella nostajat jaetaan painoluokassa A- ja B-ryhmään silloin, kun nostajia on painoluokassa enemmän kuin 14. Vaikka sääntö onkin kirjoitettu kansainvälisiä kilpailuja varten, myös Suomessa on klassisen voimanoston avoimessa ikäluokassa ja osassa juniori-ikäluokkia tultu tilanteeseen, missä nostajat joudutaan jakamaan A- ja B-ryhmiin. Tämä on tehtävä urheilullisesti sekä oikeudenmukaisesti. Jos hyväksymme tilanteen, jossa ylemmässä painoluokassa ennen SM-kisaa kilpaillut voidaan sijoittaa alemmassa painoluokassa kilpaillessaan ennakolliseen paremmuusjärjestykseen tuossa alemmassa painoluokassa tehtyjen tulosten perusteella, silloin nostaja saavuttaa kilpailullista etua epäreilusti. Alemmassakaan painoluokassa tehtyä tulosta ei hyväksytä tähän nostajien sijoittamiseen A- ja B-ryhmään, vaikka siitä ei nimenomaisesti ole mitään hyötyä.

Sähköpostiviestissä todetaan, että aikaisempina vuosina on menty sen mukaan, mitä nostajien on ilmoitettu nostaneen ennen SM-kisaa tai kansainvälistä arvokisaa. Näissä ilmoituksissa on todettu paljon virheellisyyksiä ja sen vuoksi nyt on alettu tarkistamaan, että tulokset on todella nostettu siinä painoluokassa, mihin ilmoittaudutaan kilpailemaan sekä säännöissä ilmoitettuna aikana. Tämä on tehty nimenomaan urheilijoiden oikeusturvan ja reilun pelin periaatteiden toteutumiseksi. Nykyään sääntöä noudatetaan kirjaimellisesti niin kansainvälisissä kilpailuissa kuin SM-kilpailuissakin.

 

Oikeusturvalautakunnan arviointi

A on valituksessaan katsonut, että valituksen kohteena oleva päätös SM-kilpailujen ryhmäjaosta on Voimanostoliiton sääntöjen vastainen. A:n mukaan Voimanostoliiton säännöt eivät mainitse, että eri painoluokkaan tehty tulos muutettaisiin SM-kisoihin ilmoittauduttaessa 225 kg tai 75 kg tulokseksi tai että tulostasonsa puolesta A-ryhmään kuuluva nostaja voitaisiin SM-kisoissa pudottaa B-ryhmään, kuten nyt on tehty. A:n mukaan liiton viittaama sääntökohta koskee sanamuotonsakin perusteella selvästi vain kansainvälisiä kilpailuja. Nostajien oikeusturvan kannalta on ongelmallista, että sääntöä nyt sovelletaan SM-kilpailuihin, koska aikaisemmin vastaavaa käytäntöä ei ole noudatettu ja koska muuttuneesta linjasta ei ole myöskään tiedotettu millään tavalla.

Oikeusturvalautakunta on sen sääntöjen 2 §:n 1 d) kohdan mukaan toimivaltainen käsittelemään valituksia yhdistyksen päätöksistä, joissa on kysymys siitä, onko päätös yhdistyksen sääntöjen vastainen. Yhdistyksen säännöillä tarkoitetaan yhdistyslain 8 §:ssä tarkoitettujen sääntöjen lisäksi muita yhdistyksen toimintaa koskevia yleisiä määräyksiä kuten kurinpitosääntöjä, kilpailusääntöjä ja lisenssimääräyksiä, ei kuitenkaan urheilun lajisääntöjä. Esimerkiksi myös erilaiset valintakriteerit voivat tulla arvioitaviksi päätöksen sääntöjenvastaisuutta koskevan sääntökohdan nojalla, jos tällaiset kriteerit on vahvistettu etukäteen ja tarkoitettu yleisesti sovellettaviksi (ks. UOL 23/2014). Päätöksen sääntöjenvastaisuus voi tarkoittaa myös sitä, että päätös on tehty vastoin vakiintuneita toimintatapoja tai että päätös loukkaa perustuslain 6 §:n mukaista perusoikeutta eli yhdenvertaisuuden periaatetta ja syrjinnän kieltoa (UOL 30/2020).

Liitto on todennut ryhmäjaon perustuneen voimanoston teknisten sääntöjen painoluokkia koskevaan kohtaan 7 (s. 5–6), jonka mukaan nostajan tulokseksi voidaan ilmoittaa edellisen vuoden vastaavassa kansainvälisessä mestaruuskilpailussa samassa painoluokassa tehty tulos. Nostaja, jolle ei ole ilmoitettu yllä mainitussa kilpailussa saavutettua tulosta, sijoitetaan kilpailemaan ensimmäisessä ryhmässä, jos hänen painoluokkansa jaetaan ryhmiin. Oikeusturvalautakunta toteaa vaikuttavan selvältä, että mainittua sääntökohtaa on sinänsä sekä sen suomenkielisen että englanninkielisen sanamuodon perusteella tulkittava liiton esittämällä tavalla. Jaettaessa samassa painoluokassa kilpailevia nostajia A- ja B-ryhmiin tulokseksi merkitään siten sellainen tulos, jonka nostaja on tuloksentekoajan puitteissa tehnyt nimenomaan samassa painoluokassa, johon hänet nyt ilmoitetaan kilpailemaan.  Jos tällaista tulosta ei ole, kilpailija sijoitetaan kilpailemaan ensimmäisessä ryhmässä. Oikeusturvalautakunta toteaa kuitenkin, että näissäkään säännöissä ei ole mainintaa siitä, mikä tai millä tavalla muodostettava tulos viimeksi mainitussa tilanteessa ilmoitetaan.

Oikeusturvalautakunta toteaa, että edellä selostettu teknisten sääntöjen kohta 7 koskee sanamuotonsa mukaan vain tilannetta, jossa maa ilmoittaa joukkuetta kansainvälisiin kilpailuihin. Voimanostoliiton mukaan sama sääntö on kuitenkin voimassa myös ilmoittaessa nostajia kansallisiin kilpailuihin, mikäli nostajia painoryhmässä on yli 14. Voimanostoliitolla on yhdistysautonomiansa nojalla oikeus päättää, että mainittua sääntöä noudatetaan sen sanamuodosta huolimatta myös kansallisten kilpailujen kohdalla. Jotta säännön voitaisiin katsoa olevan voimassa sanamuodostaan poikkeavalla tavalla myös kansallisten kilpailujen kohdalla, asian tulisi ilmetä riittävän selvästi jostain muusta seuran julkaisemasta säännöstä, määräyksestä tai ohjeesta taikka olla muutoin urheilijoiden ja seurojen tiedossa. Oikeusturvalautakunta toteaa, että yksinomaan mainittujen voimanoston teknisten sääntöjen kohdan 7 kirjauksen perusteella urheilijan ei, säännön sanamuoto huomioon ottaen, voida kohtuudella edellyttää ymmärtävän, että sääntöä sovelletaan myös muissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

Liitto on verkkosivuillaan 22.11.2023 eli sinänsä hyvissä ajoin ennen nyt kysymyksessä olevan kilpailun tuloksentekoajan päättymistä julkaissut tiedotteen, jossa on kerrottu muun ohessa nostajien eri ryhmiin jakamisen kriteereistä ja siitä, että muussa kuin SM-kilpailussa ilmoitetussa painoluokassa saatu tulos muunnetaan yhteistulokseksi 75 kg. Voidaan olettaa, että ainakin osa SM-kilpailuihin ilmoittautuneista urheilijoista on mainitun tiedotteen nähnytkin ja ottanut sen huomioon toiminnassaan. Selvitystä siitä, millä muulla tavalla liitto on ryhmäjaon kriteereistä mainittuja SM-kilpailuja silmällä pitäen tai muutoinkaan viestinyt, ei ole esitetty.

Voimanoston teknisten sääntöjen kilpailujärjestystä ja ryhmäjakoa koskevan kohdan b (s. 34), joka sanamuotonsa perusteella soveltuu yleisesti, mukaan ryhmäjaosta päätetään tutkimalla nostajien parhaat edellisen 12 kuukauden aikana tehdyt yhteistulokset. Huomionarvoista on, että tässäkään yhteydessä ryhmäjakoon ei ole mainittu olevan vaikutusta sillä, että tulos on nostettu eri painoluokassa kuin mistä nyt on kysymys. Oikeusturvalautakunta toteaa lisäksi, että vuoden 2024 toimintasuunnitelmassa, nyt puheena olevia SM-kilpailuja koskevassa kilpailukutsussa taikka liiton SM-kilpailuja koskevilla verkkosivuilla ei liioin ole mainintaa siitä, että ilmoitettava tulos tulee olla tehtynä siihen painoluokkaan, johon nostaja nyt ilmoittautuu. Myöskään mainintaa siitä, että eri painoluokkaan tehty tulos muutettaisiin 225 kg tai 75 kg tulokseksi tai että tulostasonsa puolesta A-ryhmään kuuluva nostaja voitaisiin pudottaa B-ryhmään, ei toimintasuunnitelmassa, kilpailukutsussa tai verkkosivujen kilpailuja koskevan alaotsikon alla ole. Sekä toimintasuunnitelma että edellä kuvatut voimanoston tekniset säännöt on päivitetty vuoden 2024 alussa eli liiton marraskuussa 2023 tekemän tiedotteen julkaisemisen jälkeen, jolloin voidaan olettaa, että ajantasaisin tieto on tullut niissä otetuksi huomioon.

Voimanostoliitto on tuonut esiin sen, että mainittu sääntö on niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin ollut voimassa jo kauan, mutta aikaisemmin sen soveltaminen ei ole ollut tarpeen, kun nostajia on ollut vähemmän (alle 14 painoluokkaa kohden) eikä painoluokan sisäiselle ryhmäjaolle ole siksi ollut tarvetta. Säännön soveltaminen on liiton mukaan tarpeen reilun pelin varmistamiseksi ja sen takaamiseksi, että kukaan nostaja ei saisi perusteetonta etua. Kysymys ei liiton mukaan ole A:n väittämästä toimintakäytännön muutoksesta vaan siitä, että säännön noudattamista on ryhdytty valvomaan aiempaa tehostetummin. Aikaisemmin luotettiin siihen, minkä tuloksen nostaja itse ilmoitti tehneensä. 

Oikeusturvalautakunta toteaa, että Voimanostoliiton vetoamaa sääntöä voidaan sinänsä pitää perusteltuna nostajien oikeudenmukaisen kohtelun varmistamiseksi riippumatta siitä, onko kysymys kansainvälisestä vai kansallisesta kilpailusta. Urheilijoiden oikeusturvan kannalta olennaista kuitenkin on, että säännön noudattaminen myös muissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa on ollut myös urheilijoiden tiedossa tai ainakin tätä koskeva tieto saatavilla siten, että urheilijat ja seurat ovat voineet tämän omassa toiminnassaan ottaa huomioon

Oikeusturvalautakunta toteaa, että liiton vetoama sääntö ja sen soveltuminen nyt puheena oleviin SM-kilpailuihin ei edellä kuvatulla tavalla ilmene sen enempää voimanoston teknisistä säännöistä kuin voimanoston vuoden 2024 toimintasuunnitelmasta tai kyseistä kilpailua koskevasta kilpailukutsusta. Esitetystä selvityksestä käy ilmi, että liiton sisälläkin on vallinnut epäselvyyttä siitä, tulisiko A:n tulokseksi mainitussa tilanteessa ilmoittaa 225 kg, mikäli oli ilmoitettu hänelle sähköpostitse ja merkitty alkuperäiseen tulostaulukkoon, vai 75 kg, mikä oli merkitty myöhemmin korjattuun taulukkoon. Myös tämä seikka viittaa siihen, että vastaavia keinotekoisten minimitulosten muodostamisia ei ole kansallisella tasolla aikaisemmin juurikaan tehty.

Asiassa ei edellä kerrotulla tavalla ole esitetty selvitystä siitä, millä tavalla Voimanostoliitto on ennen verkkosivuillaan 22.11.2023 julkaisemaa tiedotetta taikka sen jälkeenkään viestinyt nyt puheena olevan säännön soveltumisesta väittämällään tavalla myös kansallisiin kilpailuihin. Liitto kantaa vastuun siitä, että sen säännöt ja ohjeistukset ovat riittävän ymmärrettäviä ja selkeitä ja että tieto urheilijoita sitovista säännöistä on riittävän helposti saatavilla. Riittävänä ei voida pitää sitä, että tieto urheilijan asemaan merkittävästi vaikuttavasta säännöstä julkaistaan ainoastaan osana verkkosivujen ”Ajankohtaista” osiossa julkaistua tiedotetta ilman, että asia selvästi ilmenisi mistään muualta.

Ottaen huomioon voimanoston teknisistä säännöistä ilmenevän kohdan 7 sekä kilpailujärjestystä (s. 34) koskevan b-kohdan sanamuoto sekä se, että samassa painoluokassa saadun tuloksen ilmoittamista koskevan säännön noudattamista on Voimanostoliiton omankin ilmoituksen mukaan alettu kansallisesti valvoa vasta suhteellisen hiljattain, oikeusturvalautakunta katsoo jääneen näyttämättä, että A on ollut tai että hänen olisi tullut olla tietoinen mainitun säännön soveltumisesta myös SM-kilpailuihin.

 

Johtopäätös

Johtopäätöksenään edellä sanotusta oikeusturvalautakunta toteaa, että voimassa olevat Voimanostoliiton säännöt eivät urheilijan oikeusturvan kannalta riittävän selkeällä tavalla ilmaise sitä, että sääntöjen mukaan kansainvälisiä kilpailuja koskevaa määräystä sovellettaisiin myös kansallisiin kilpailuihin ja että eri painoluokkaan tehty tulos muutettaisiin 225 kg tai 75 kg tulokseksi SM-kilpailuissa tai että tulostasonsa puolesta A-ryhmään kuuluva nostaja voitaisiin SM-kilpailuissa pudottaa nostamaan B-ryhmään. 

Liitto ei ole riitauttanut sitä, että A on nostanut tuloksentekoaikana tuloksen 372,5 kg, joka oikeuttaisi hänet nostamaan parhaiden nostajien A-ryhmässä. Liiton tekemää ryhmäjakoa on sen vuoksi oikaistava siten, että A siirretään nostamaan A-ryhmässä. 

 

Lautakuntakulujen korvaamista koskeva vaatimus

A on vaatinut, että Voimanostoliitto velvoitetaan korvaamaan hänen valitusmaksun maksamisesta aiheutuneet lautakuntakulunsa asiassa. Asian näin päättyessä A:n maksama valitusmaksu 300 euroa palautetaan hänelle. Tähän nähden oikeusturvalautakunta katsoo, että A:lle ei ole aiheutunut asiassa korvattavaksi tulevia lautakuntakuluja.

 

Päätöslauselma

Valitus hyväksytään. Suomen Voimanostoliitto ry:n 16.11.2024 tekemää päätöstä ryhmäjaosta muutetaan siten, että A sijoitetaan nostamaan 6.–8.12.2024 pidettävissä avoimen luokan SM-kilpailuissa A-ryhmässä.

A:n lautakuntakulujen korvaamista koskeva vaatimus hylätään.

 

Valitusmaksu palautetaan valittajalle

Ilkka Lahtinen
Puheenjohtaja                                                                                  

Paula Jutila
Sihteeri


Ratkaisuun osallistuneet jäsenet: Ilkka Lahtinen, Pekka Timonen ja Juha Viertola.